O čaji - pít zelený nebo černý čaj?

sestavil: Václav
použitý zdroj: http://www.galerijni-cajovna.cz

Představuji se: Jsem čaj!

První zmínky o čaji pochází z Číny, která je kolébkou čajovníku, dnes známého pod názvem Camellia sinensis.

zelený čajJde o stále zelený listnatý vysoký keř, příbuzný s kvetoucí kamélií. Divoce rostoucí čajovníky byly také objeveny v celém pásmu na jihu Číny, Barmy a Indie, ale většina botaniků a historiků se domnívá že prapůvodní zemí je právě Čína. Rozšíření čaje do Indie, Koreje, Japonska a na Ceylon (Srí Lanku) v dávných dobách obstarali buddhističtí mniši, kteří ho pěstovali především k udržení bdělosti během svých dlouhých meditací. Velký podíl na rozšíření čaje nejen po Asii, ale i celém světě, měl nepochybně rozvoji čajového průmyslu, který byl spojen s kolonialistickými zeměmi jako Portugalsko, Holandsko, Velká Británie (Východoindická obchodní společnost)...

V dnešní době se čajovník pěstuje v topických i subtropických oblastech všech světadílů. Pokud není čajovník stříhán a seřezáván může dosáhnout výšky od 2 - 15m. Na běžných plantážích dorůstá asi 1 - 1,5 m. Je to optimální výška vzhledem k velikosti sběračů.

Proč se jmenuji čaj?

V čínštině se čaj řekne Čcha (ča). Od tohoto názvu se odvodil dnes známý ČAJ, který se k nám rozšířil z ruských zemí. V některých oblastech Číny (provincie Fu-ťien) obzvlášť Evropané slýchali další slovo označující čaj - t´e. Holanďané do Evropy přivezli čaj jako první a proto název převzali mnohé neslovanské národy (Tea, Thee). Samostatné obchodní styky s Čínou podnítili v Rusku, Mongolsku a Portugalsku používat více rozšířené slovo Čcha.

Legenda o poznání čaje

S čajem jsou neodmyslitelně spojené mnohé příběhy a legendy a jeho oblíbenost a dokonalost přípravy závisela (např. v Číně) často na vládnoucích dynastiích (Sung 960 - 1279 n. l.). Mezi běžnými lidmi se nejprve čaj pokládal za lék napomáhající při různých onemocnění. Později jako pochutina podávaná nejen při vyjímečných, ale i běžných příležitostech a užitek z čaje byl tak víceúčelný. Každý národ má své zvyky a různé způsoby pití čaje včetně přidávání různých ingrediencí.Příběh z Číny: Císař Šen-nung (Božský rolník) údajně polkl první doušek čaje, když se probudil pod stromem, kde usnul a do kotlíku s horkou vodou mu spadlo několik listů. Vůně a barva odvaru v kotlíku ho zaujala a tak ochutnal. Byl druhým císařem legendární éry v letech (2737-2697 př. n. l.). Legenda dál tvrdí, že měl údajně průhledné vnitřnosti, aby mohl sledovat jak jeho tělo reaguje na různé byliny. Skutečnost je taková, že před érou Chanů (206 př. n. l - 220 n. l) čajovníky byly vesměs neznámé. Příběh z Indie: Někdy se spojuje čajovník s budhistickým mnichem (6. stol. n. l.) Bódhidharmou, zakladatelem (meditace) čchanového buddhismu, byl 28. indický patriarcha „dhjánové školy“.Učinil slib, nejspíš ve zbožném vytržení, že se bude stále modlit a nikdy nebude spát. Vzdoroval spánku, ale po čase ho přemohla únava a tvrdě usnul. Po probuzení se na sebe tak rozčílil, že si odřízl oční víčka a hodil je na zem. Přesně na tom místě vyrostl keřík, jehož lístky se promění v nápoj, povzbuzující mysl a tělo a hlavně zahánějící únavu. Druhá verze příběhu o Bódhidharmovi je trošku odlišná. Než se stal mnichem, byl princem. Po třech letech meditace usnul a zdálo se mu o všech ženách, které kdy miloval. Ač byl jeho sen velmi příjemný, vzbudil se plný rozhořčení, že se neovládl. Pointa je stejná jako u prvního příběhu. Údajně čaj přinesl i do Japonska.

Dělení čaje:

  1. Černé (např. v Číně také označované jako červené)
  2. Zelené
  3. Žluté
  4. Polozelené - oolongy
  5. Bílé
  6. Čajové směsi
  7. Aromatizované a kořeněné čaje

Dále se čaje dělí podle oblastí, zemí, doby sklizně, kvality, ceny, doby louhování a dalších vlastností.

Co je to fermentace

Fermentace souvisí se zpracovávání čajových lístků. Znamená oxidaci a je ve své podstatě jednoduchá. Čaj leží hodinu až dvě rozložen v tenkých vrstvách při určité vlhkosti a teplotě kolem 28°C, kdy je nejúčinnější oxidace enzymů. V průběhu se mění vlastnosti čaje díky probíhajícím chemickým reakcím (výrazná barva a vůně). Na změnách během fermentace závisí následná barva, síla a jasnost čaje. Fermentace se ukončí v sušárně vystavením lístků horkému vzduchu. Barva zelená se mění v černou.

Černý čaj

Je pro Evropu z historického hlediska mnohem typičtější než zelený. Obsahuje kofein, který působí na mozkovou a srdeční činnost, povzbuzuje oběhový systém, zlepšuje náladu a schopnost učit se. Dále kofein zbystřuje smysly, působí proti bolestem, ovlivňuje hladinu cholesterolu, předchází ateroskleróze.

Fermentací se ztrácí vitamin C a některé flavonoidy (antioxidanty vážící volné radikály). Více než polovina jeho fermentovaných tříslovin se z listů přemění a usadí, vytvoří v nové mnohotvárné aromatické látky a éterické oleje (silice).

Pro výrobu černých čajů se užívá metoda zpracování CTC (drcení, trhání, svinování), výsledkem je produkt se silnější barvící schopností. Výluh má proto černohnědavý odstín.

Zelený čaj

Tradičně je oblíben hlavně v Japonsku a Číně, Tchaj-wanu. Má mnoho druhů.

Vyrábí se tak, že po zavadnutí se prudkým sušením nebo napařením inaktivují enzymy, které způsobí fermentaci polyfenolů a k oxidaci (úplné fermentaci) vůbec nedojde, proto se někde označují jako polofermentované čaje. Výluh má světle zelenou nebo žlutavou barvu. Vůně je jemná, někdy nahořklá nebo trávová. V některých oblastech Číny (protože je proslulá výrobou zel. č.) se čerstvě otrhané čajové lístky dávají několik minut na rozpálený železný pekáč, vzniká velké množství páry a listy zežloutnou, později se ručně svinují a několikrát tepelně ošetří až dostanou olivově zelenou barvu.

Látky obsažené v zeleném čaji

Závisí na druhu, stáří, způsobu sklizně čajových lístků a tepelné úpravě vody. Nejideálnější je mezi 60 - 80 stupni.

Kofein

  1. povzbuzuje činnost mozku
  2. nepůsobí na srdce a oběhový systém tak agresivně jako černý čaj

Vitaminy

  1. podporují rovnoměrné energetické zásobování
  2. chrání před předrážděním nervových buněk
  3. obsahují betakaroten (provitamin A)
  4. povzbuzuje činnost mozku

Minerální látky, stopové prvky

  1. jsou součástí výživy
  2. tělo je potřebuje pro reakce metabolismu
  3. napomáhají zubní sklovině (fluor)
  4. podporují pevnost kostí (Ca, mangan)

Třísloviny

  1. svůj název dostaly podle vlastnosti působit svíravě na sliznici
  2. hořčiny způsobují lehce natrpklou chuť zeleného i černého čaje
  3. jsou opakem kofeinu

Silice

  1. tzv. éterické oleje
  2. ovlivňují charakteristické aroma, projevují se chutí a vůní čaje
  3. potlačují bakterie
  4. nesmí se zalévat vařící vodou

Zelený čaj a zdraví

Zelený čaj je původní přírodní potravina, účinná v boji proti určitým onemocněním a pomáhá předcházet zdravotním obtížím jako jsou oslabení imunitního systému, zánětům dutiny ústní a břišní, srdečním chorobám a vysokému krevnímu tlaku, snižuje hladinu cholesterolu i cukru, příznivě působí na pleť a kožní onemocnění. Zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů a kolikám.

Zelený čaj poskytuje nejen vitamin C, ale obsahuje i další flavonoidy, které dokáží přebrat jiné pro vitaminy typické funkce a posilují obranné reakce proti volným radikálům, způsobujícím rakovinové bujení. Znamenitý je při chronické únavě.

Zelený čaj a duše

Zelený čaj patří ode dávna k tvořivé síle ducha a nejen ve východoasijském prostoru je prostředkem dosažení filozofického poznání, duševní rovnováhy a harmonie což je považováno za nejvyšší ctnost. Čaj obsahuje uvolňující ale i povzbuzující látky, které umožňují požadované duševní rozpoložení.

Umíme správně připravovat zelený čaj?

Existuje spousta literatury, která se tímto tématem podrobně zabývá. Připomeňme si alespoň pár kroků:

  1. Voda pro přípravu čaje by neměla být příliš tvrdá, měla by být čerstvá, nepřevařená a studená.
  2. Neměla by se nechat vařit déle, než je nezbytně nutné.
  3. Konvici, ve které se čaj připravuje, není dobré používat k přípravě jiného nápoje.
  4. Správně bychom měli před přípravou čaje konvici předehřát, aby se vložené čajové listy dobře rozvily a uvolnily silice.
  5. Čajová konvice, stejně tak šálky a další nádoby, které přijdou s čajem při přípravě do styku, by neměly být kovové, ale z keramiky, kameniny, skla nebo porcelánu. Nádoby se vymývají čistou vodou a zásadně se nesmějí používat saponáty.
  6. Na jeden šálek dáváme jednu lžičku čaje a při přípravě více šálků najednou dáváme do konvice jednu lžičku navíc.
  7. Lístky čaje je třeba udržovat v těsnicí nádobě a chránit je před přímým světlem. Za těchto podmínek můžeme čajové lístky skladovat déle než rok.
  8. Čajové lístky nebo sáček s čajem nezaléváme vroucí vodou, ale vodou, která má teplotu mezi 70 a 80°C (vodu necháme asi 2 - 3 minuty chladnout, každou minutu klesá její teplota asi o 10°C).
  9. Čaj luhujeme další 2 - 3 minuty a pijeme ho teplý.

Vloženo: 27.01.2007

KOMENTÁŘE

počet komentářů: 6
poslední: 5.10.2014 22:26

SOUVISEJÍCÍ STRÁNKY


Přihlášení

Login:
Heslo:

K zamyšlení

Nejvyšší filosofií jest držet hubu. (František Drtikol)
- zkuste štěstí a seznamte se!
- meditace, přednášky, semináře
- Praha, Brno i další místa v ČR
- prodej nebo darování tibetské houby
- nabídka knih na prodej
- nabídka spolubydlení
- prostory pro různé akce


Sexuologická poradna a efektiv..
komentářů: 9, poslední: 25.01.2017
Nemám motivaci k žití
komentářů: 35, poslední: 21.02.2017
Takže na Měsíci nikdy nikdo ne..
komentářů: 18, poslední: 2.07.2016
Občas mě život nebaví...
komentářů: 10, poslední: 23.02.2017

Reiki je mrtvý zdroj
komentářů: 46, poslední: 21.05.2017
mystička Ivana Adamcová
komentářů: 15, poslední: 7.05.2017
Petr Chobot - meditační akce
komentářů: 3, poslední: 2.05.2017
Dvojplameny? Máte nějakou zkuš..
komentářů: 30, poslední: 30.04.2017
Pokračovatel Květoslava Minaří..
komentářů: 70, poslední: 22.04.2017
Outdoorové oblečení
komentářů: 13, poslední: 16.04.2017

Svět barevných balónků
komentářů: 1, poslední: 23.05.2017


Copyright © 2007-2017: Všechna práva vyhrazena | Mapa stránek | Přidávání článků | Diskuzní fórum | Seznamka HARMONIE | Kontakt | RSS 2.0