Potraviny a rizika spojená s jejich kvalitou

sestavil: Václav

použité zdroje:
Zpravodaj ABC výživy
Výživa nejen pro kulturisty, RNDr. Petr Fořt, CSc.
Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti, RNDr. Petr Fořt, CSc.

Různé potraviny mohou mít přes svůj pozitivní význam pro zdraví, i negativní vliv při jejich špatné nebo nadměrné konzumaci. Dále je třeba ještě upozornit na to, že úplné vyloučení rizika v lidských činnostech není možné. Ti, co volají po stoprocentní záruce jistoty u čehokoliv, jsou snílkové. Navíc zde působí řada pověr.

Mléčné produkty

Potraviny a rizika spojená s jejich kvalitouTvoří často jednu z nejrozšířenějších složek potravy. Vyhýbejte se smetanovým zmrzlinám i těm, které jsou kombinovány s čokoládou. Vyhýbejte se také smetanovým mléčným výrobkům, notabene výrazně slazeným. Dejte přednost zakysaným netučným tekutým produktům a „živým" jogurtům.

Při použití sušených produktů dejte pozor na datum výroby a neporušenost obalu. Nepoužívejte čerstvý tvaroh starší než dva dny, tavené sýry nejezte vůbec a tučné tvrdé sýry jen minimálně.

Rizikové jsou sýry zrající a sýry „s ušlechtilou plísní". Omezte nebo úplně vylučte konzumaci „čerstvého" mléka. K přípravě speciálních „koktajlů" používejte vždy vodu! Použijete-li mléko, je to stejné, jako kdybyste kojenci rozmíchali Sunar v mléce. Dočkáte se zažívacích potíží.

Uzeniny a mleté maso

Jsou zdrojem bakteriálních infekcí především v případech, že nejsou dokonale tepelně zpracovány nebo vyuzeny (salmonelóza). Uzení vede ke tvorbě rakovinotvorných látek. Uzeniny vždy obsahují již uvedenou nevhodnou kombinaci TUK - ŠKROB (Mouka) - MASO.

Mají v sobě velmi mnoho chemických konzervačních látek, barviv a příchutí. Jsou-li v konzervách, přicházejí do styku s kovem, který se do nich může rozpouštět.

Chléb

Celozrnný chléb sice obsahuje více důležité vlákniny a více minerálních látek, ale mnohdy také více těžkých kovů. Chléb obecně velmi rychle plesniví! Mnoha lidem dělá problém klasický „kvašený chléb". Bílé netukové pečivo lze konzumovat jen v omezené míře. Akceptovatelný je „sušený chléb".

Těstoviny

Tak zvané „čerstvé", tj. nesušené těstoviny jsou velmi rizikové, rychle plesniví. Nekupujte je. Kvalita těstovin je dána kvalitou použité mouky, nejlepší jsou skutečně italské nevaječné. Klasické vícevaječné těstoviny jsou mnohem náchylnější ke zkažení při dlouhém skladování. Není však nutné konzumovat vyloženě JEN nevaječné. Vyzkoušejte také rýžové a kukuřičné těstoviny.

Moučné, resp. pekárenské a cukrárenské výrobky

Nelze popisovat všechny typy, nicméně většina sušenek, knedlíky a směsi na jejich přípravu, dorty a další takového výrobky jsou nevhodnou kombinací surovin za použití nepříliš optimální formy tuku. Obsahují mnoho jednoduchého cukru. Bohužel i ony jsou rizikové, protože mohou jak žluknout tak i plesnivět a to dokonce současně. Platí to i v případě, že jsou polité čokoládou. Aby déle vydržely, musí obsahovat rizikové konzervační látky a chemické antioxidanty. Mohou být již z výroby kontaminovány plísněmi.

Mouka, vločky

Jsou přirozenými potravinami, i když „rafinovanými" a při zpracování zahřívanými. Mohou být kontaminované hmyzem a plísněmi a mohou žluknout (například ovesné vločky velmi snadno)

Maso, drůbež, ryby

Všechny uvedené potraviny, jsou-li syrové, mohou být kontaminovány patogenními mikroorganizmy (zdraví škodlivými). Může také dojít před nákupem nebo kuchyňským zpracováním k rozmražení a zase opětovnému zmražení (hlavně v restauracích). Maso může obsahovat parazity (tasemnice, škrkavky), proto se většinou doporučuje tepelně ho zpracovávat po poměrně dlouhou dobu.

Dalším nebezpečím je znečištění (kontaminace) stejně jakou rostlinných produktů. Jde o dusičnany, kuchyňskou sůl, těžké kovy, produkty plísní! a především bakterie. Maso má různou kvalitu a především různý obsah tuku. V tucích jsou vždy rozpuštěny všechny chemické látky obsažené v krmivu zvířat. Pečení masa je zdrojem velmi agresivních rakovinotvorných látek. Ryby, hlavně jejich kůže, mohou být zdrojem plísní, toxinů, a tudíž i těžkých alergických reakcí.

Ořechy a semena

Jsou vynikajícími potravinami, jsou-li čerstvé a kvalitní. Nejezte ořechy pražené, solené a očividně žluklé nebo plesnivé (mají bílé flíčky). Nejlepší je sezamové semínko, lněné semínko, lískové ořechy a mandle. Riziková jsou v ČR distribuovaná dýňová semínka, para ořechy, arašídy, kešu. Pozor i na jejich směsi s hrozinkami a vločkami. Optimální balení takovýchto směsí je vakuové v alufolii. Plastové obaly jsou většinou prostupné pro vzduch.

Ostatní potraviny

Ostatní výrobky nejsou tak výrazně rizikové. Pochopitelně, pokud nejíte nahnilé banány, ananas a jiné ovoce, plesnivé marmelády, nahnilou zeleninu apod. Nekonzumujte nikdy syrová slepičí a kachní vejce. Nejlepší jsou vařená na měkko, jsou-li čerstvá, nebo na tvrdo, pokud nemáte jistotu. Nikdy nekonzumujte vejce chladírenská starší než 7 dní.


Vloženo: 30.03.2007

KOMENTÁŘE

počet komentářů: 2
poslední: 17.08.2012 08:16

SOUVISEJÍCÍ STRÁNKY


Přihlášení

Login:
Heslo:

K zamyšlení

Při léčení je nutná změna vědomí: neztotožňovat se s nemocí. Naopak. Ztotožňovat se se zdravím. (František Drtikol)
- zkuste štěstí a seznamte se!
- meditace, přednášky, semináře
- Praha, Brno i další místa v ČR
- prodej nebo darování tibetské houby
- nabídka knih na prodej
- nabídka spolubydlení
- prostory pro různé akce


Jak voní blížící se smrt?
komentářů: 2, poslední: 21.06.2017
Sexuologická poradna a efektiv..
komentářů: 10, poslední: 17.06.2017
Nemám motivaci k žití
komentářů: 37, poslední: 15.06.2017
Takže na Měsíci nikdy nikdo ne..
komentářů: 18, poslední: 2.07.2016

Reiki je mrtvý zdroj
komentářů: 47, poslední: 18.06.2017
Ayahuasca v ČR
komentářů: 50, poslední: 17.06.2017
Duchovní, či jinak zajímavé fi..
komentářů: 242, poslední: 13.06.2017
Petr Chobot - meditační akce
komentářů: 4, poslední: 10.06.2017
Dvojplameny? Máte nějakou zkuš..
komentářů: 31, poslední: 10.06.2017
mystička Ivana Adamcová
komentářů: 19, poslední: 5.06.2017


Anketa

Jak se cítíte po ránu?
-> -> -> -> -> ->
Celkem hlasovalo: 4483

Copyright © 2007-2017: Všechna práva vyhrazena | Mapa stránek | Přidávání článků | Diskuzní fórum | Seznamka HARMONIE | Kontakt | RSS 2.0