Prapodivné praktiky potravinářských firem

sestavil: Václav

Několik drobných zjištění z oblasti potravinářského světa.

Švýcarsko

Prapodivné praktiky potravinářských firemByl jsem tento měsíc 10 dnů ve Švýcarsku. Jako první mě zarazilo, jak se tam k sobě lidé chovají. Prodavači se usmívají na zákazníky, cizí lidé si spolu v tramvajích povídají, všichni tam jsou tak nějak v pohodě, nikdo nic neřeší.

Všude pořádek, žádné grafity, čisté městské hromadné dopravní prostředky, spousta lidí tam jezdí na kole, i když mají před domkem auto, člověk tam nenarazí na pouliční individua, ve větších městech plave spousta lidí v čistých řekách (mají speciální pytle, kam si dají oblečení, a pak se nechají i s pytly unášet po relativně rychle tekoucí řece).

Krátce k jídlu: ty úplně nejlevnější čokolády tam chutnají podobně, jako u nás ty nejdražsí (je smutné, co si necháme líbit, a že si někdo dovolí něco vyrobit např. z podřadných surovin v Polsku a prodává se to pak u nás pod Švýcarskou značkou).

Se pak člověk nestačí divit, když si do Švýcarska zajede. Jsou to finty, které jsou tak rafinované, že to je pro běžného člověka téměř neodhalitelné. Pokud takový člověk nepoužívá selský rozum a všemu věří, je v háji.

Ve Švýcarsku jsem také pochopil význam slova sýr - zajímalo by mně, z čeho se vyrábí tzv. sýry u nás, zvláště ty nejlevnější.

Masné výrobky také úplně jiná kategorie než to, co se prodává v ČR. Na některých uzeninách jsem tam ani nenašel zmínku o tom, kolik procent je tam masa, protože je samozřejmé, že ho tam je tolik, aby to chutnalo dobře. Na etiketách jsou dva datumy - do kdy se může výrobek prodávat a do kdy by se měl spotřebovat.

V souvislosti s masem si čas od času vzpomenu na kamarádku, která pracovala v masně, a smála se mi, že hledám výrobek, kde je co nejvíc procent masa. Spousta firem prý u nás kupuje maso v prášku (je levnější, složení nádhera) a teprve z toho vyrobí hmotu, které říkají maso (nevím co je na tom pravdy).

V restauracích se ve Švýcarsku (podobně jako skoro kdekoliv ve světě) chovají k zákazníkovi jako k zákazníkovi, ne jako v ČR (v Praze, zvláště v centru Prahy, je to občas opravdu dost šílené, s vyjímkou např. čínských restaurací, tam se chovají slušně).

Je příjemné si čas od času někam vyjet, člověk má potom alespoň srovnání. Ale do ČR jsem se vracel rád, lidé mi tu připadají celkově tak nějak lidštější a je mi tu dobře. Jen je tu ve vzduchu cítit hodně intelektu, egoismu, pohodlnosti a vyčuranosti - máme to holt v sobě :)

Nízkotučné potraviny, tvarohy, jogurty

Nedávno mi přišel emailem zajímavý text. Bylo u něj uvedeno, že je to rozhovor s pediatrem a specialistou na čínskou medicínu Petrem Lukešem.

Kousek textu:

"Nízkotučné potraviny? To je to největší šméčko, které může být. Ten tuk je chemicky odstraněn. Nikdo z dlouhověkých, s nimiž jsem mluvil, by si nekoupil nízkotučný tvaroh, nejedí Hery, Flory, jedí máslo. Žádná kráva své telátko neotráví, to raději zdechne, ale člověk člověka za pár mincí zlikviduje jako potkana..."

"Jogurt už se nedělá tak jako dřív. Ten se dělá tak, aby vydržel co nejdéle. Za našich mladých let jste snědla dva jogurty a víc jste nemohla, protože jste si zažívací trakt osídlila mikroby, které potřebujete - laktobacilem, který měl reprodukční schopnost. Pak už jste jogurt nemusela, protože si tělo řeklo, že má dost, stačilo třeba dvakrát do měsíce..."

"Ten laktobacil, který je třeba v aktimelu, je udělán velice šikovně - on má enzymatické schopnosti dál, ale hlubokým zmrazením ztratil reprodukční schopnost. To, co má odvést, tam odvede. Ale musíte ho denně. To je velice geniálně vymyšleno..."

Je to opravdu tak, že je to úmysl? Petr Lukeš: "To už si přeberte, jak umíte."

Jeho další rada:

"DOPORUČENÉ POTRAVINY jsou ty, které jedli Vaši předkové, kteří se dožili nejvyššího věku a nepotřebovali žít v domově důchodců. Pokud Vás nevyměnili v porodnici, máte to dáno geneticky do vínku."

Není káva jako káva

Občas si vzpomenu na jednu příhodu s kávou. Pracoval jsem pro jednu balírnu kávy, blíže ji jmenovat nebudu. Fungovalo to tam tak, že se několik hodin sypala do strojů káva, a pak stroj zastavili, celý jej vyčistili (hodina práce), změnili obal, a začal se balit jiný druhy kávy.

Dostal jsem se jednou na velín a tam seděl člověk, který stiskl tlačítko STOP a až vyčistili stroje a vyměnili obaly, tak stiskl tlačítko START. Trošku mě to překvapilo, tak jsem si začal číst složení jednotlivých druhů káv (ne na obale, ale přímo na velíně) a několik jich tam bylo úplně stejných. Pak přišel šéf a udělal tam trošku dusno, že se po stole válí papíry, které tam nemají co dělat a patří do šuplíku.

V obchodě jsem se pak díval na jednotlivé druhy kávy, které tedy byly dle mého nového zjištění stejné, a byly u nich výrazné rozdíly v ceně. A u každé samozřejmě jiný popisek a seznam jejich předností. Tak mi to přišlo srandovní, jak si někdo kupuje jeden vybraný druh kávy, s tím, že je lepší než ostatní, a hned vedle se prodává káva, která stojí půlku a je úplně stejná :)

Nehledě na další praktiky, jako např. to, že pokud se odněkud vrátilo několik tun 10 roků prošlé káva, tak ji sypali v 5% do té nově vyrobené. Přesněji řečeno do té nejlevnější. A ti čeští občané, kteří jdou v obchodech především po nízké ceně (většina?), se pak diví, že mají neustále nějaké zdravotní problémy.

Cena vers. kvalita

Jsem tehdy přemýšlel, co se s tím dá dělat, protože mi to přišlo vůči nakupujícím trošku nefér. Došel jsem k závěru, že nejlepší je s tím nedělat nic, protože jediný, kdo byl nespokojený jsem byl v podstatě jen já.

Výrobce může zákazníkovi nabídnou více druhů kávy, zákazník je nadšený, že má z čeho vybírat, a já bych byl tím, kdo by s tím jen měl problémy. Nehledě k tomu, že by mi to stejně asi nikdo nevěřil.

Tato zkušenost mi ale trošku otevřela oči. V supermarketech jsem se přestal řídit cenami a tím, co je na etiketách uvedeno. Něco koupím, vyzkouším, počkám, jak na to zareaguje tělo, a teprve podle toho příště vybírám.


Vloženo: 24.09.2011

KOMENTÁŘE

počet komentářů: 29
poslední: 28.07.2015 16:02

SOUVISEJÍCÍ STRÁNKY


Přihlášení

Login:
Heslo:

K zamyšlení

Není to zvláštní, jak se to někdy semele? (Columbo)
- zkuste štěstí a seznamte se!
- meditace, přednášky, semináře
- Praha, Brno i další místa v ČR
- prodej nebo darování tibetské houby
- nabídka knih na prodej
- nabídka spolubydlení
- prostory pro různé akce


Astrologie: Narození vers. poč..
komentářů: 10, poslední: 15.10.2017
Různé pohledy na tzv. léčitels..
komentářů: 9, poslední: 18.10.2017
Vícebarevné stromy na podzim?
komentářů: 2, poslední: 7.10.2017
Meditace - odkazy, myšlenky, z..
komentářů: 2, poslední: 1.10.2017

Pokračovatel Květoslava Minaří..
komentářů: 71, poslední: 18.10.2017
Duchovní, či jinak zajímavé fi..
komentářů: 252, poslední: 17.10.2017
Hypnóza - praktické historky
komentářů: 2, poslední: 13.10.2017
Přátelství, osobní setkání, sp..
komentářů: 3, poslední: 10.10.2017
Burčák - taky si rádi dáváte?
komentářů: 4, poslední: 8.10.2017
Derealizace / depersonalizace
komentářů: 2, poslední: 6.10.2017



Copyright © 2007-2017: Všechna práva vyhrazena | Mapa stránek | Přidávání článků | Diskuzní fórum | Seznamka HARMONIE | Kontakt | RSS 2.0